måndag 3 januari 2011

Serieåret 2010

Som väntat föll det sista adventsinlägget bort här på bloggen i brist på något att lägga upp. Jag har befunnit mig hemma i Hälsingland under jul och nyår med dator och scanner kvar i Malmö. Nåväl, jag är relativt skitdålig med bloggdeadlines. Här kommer iallafall en lista (kopierat från Galagobloggen) och sammanfattning över serieåret 2010.

Årets bästa svenska album:

Dessvärre har jag (för ovanlighetens skull) sovit en hel del på många av de svenska seriesläppen i år. Malin Biller, Liv Strömquist, Åsa Grennvall och Anneli Furmark har alla släppt hyllade böcker som jag ännu inte läst. Jag hann iallafall med "Mig blir du snart kär i" av Nanna Johansson och "Inferno", Fabian Göranssons serieversion av August Stindbergs bok. Och jag gillade båda starkt.

Bästa utländska seriealbum:

Av de album jag läste (men som inte släpptes just i år) så var "Bottomless Belly Button" av Dash Shaw, "Black Hole" av Charles Burns och "Husfrid" av Alison Bechdel de allra bästa! Shaws bok var bland de bästa jag någonsin läst, väldigt fascinerande bok, och liksom Burns bok så inspirerande den mig till att någon gång försöka mig på att göra ett länge verk.

Årets bästa seriehändelse:

Här finns det givetvis massor att plocka ifrån. Bokmässan, AltCom och allehanda releasefester. Men den största händelsen för mig är absolut terminen på Serieskolan, all den inspiration och verksamhet som den bidrog med.

Årets sämsta seriehändelse:

Likt många andra så tycker jag att det var trist med barnporrdomen mot mangaöversättaren som inträffade i somras. Jag träffade översättaren i fråga under AltCom-festivalen i november, och det var givande att höra hans egna version av det hela, samtidigt som det blev ännu mer uppenbart hur dumt alltsammans är. Detta går också hand i hand med DN:s censur av ett par "Rocky"-strippar. Danska Martin Flink anklagades också för att ha bidragit med antisemtiska serier till hyllningsutställningen "Mus, Mouse, Maus", något jag anser vara en högst felaktig anklagan.

Förhoppning inför 2011:

Inför 2011 hoppas och tror jag att svenska serier fortsätter att blomstra. Jag hoppas på många grymma svenska seriealbum, och jag ser i synnerhet fram emot Henrik Bromander och Sara Hanssons kommande släpp. Jag hoppas på succé för Koliks Utopi-tidning och att Galago fortsätter att publicera grymma serier. Och till sist så hoppas jag för egen del på att kunna göra fler och bättre serier än någonsin!

Inga kommentarer: