fredag 13 augusti 2010

15-sidorsserie äntligen klar!


Nu är min nya femtonsidorsserie äntligen färdigtecknad! Scannade in hela serien i datorn igår och har ägnat dagen åt att redigera och finjustera i PhotoShop. Jag är nöjd med slutresultatet, även om det finns en del brister här och var, både vad gäller tecknande och manus.

Serien heter "Det var ett hål här..." och baseras på den tid som ägde rum under första halvan av 2010. Den bygger och utgår ifrån en del personliga erfarenheter, även om den bara är delvis självbiografisk. Jag ville göra en serie om tiden efter ett relationsuppbrott som de flesta som varit i situationen kunde relatera till, men berätta alltsammans i en aningen surrealistisk ton och med metaforer och symbolik snarare än diskbänksrealism. Till en början skrev jag på ett väldigt realistiskt och självutlämnande manus där jag höll mig till konkret och till sanningen till hundra procent. Men jag skrotade den idén och började om, dels för att manuset saknade twist, och dels för att jag tycker det är lite obehagligt att lämna ut andra människor för allmän beskådan (oavsett hur många det nu blir som läser serien). Jag gillar att skriva självbiografiskt och att utgå från mig själv - men har också behovet av att gömma mig bakom någon form av mask. För egen del har jag inga större problem att hänga ut mig själv, men när det gäller andra personer har jag vissa gränser.

Hursomhelst, i början av 2010 hade jag ett förhållande som sprack och det är själva uppbrottet som utgör stommen i serien. I vanlig ordning så hade jag svårigheter att hantera vad som hände. Följden blev en lång tid av förvirring och försök till att bena ut alla tankar. Det positiva är att ur ångesten föds ofta något kreativt. Problemet i sin tur brukar dock vara att det blir jävligt flummigt när jag ska försöka bearbeta såna saker. Så serien är snarare ett försök att sortera ut alla känslor jag kände, snarare än något där jag kommer fram till en slutsats.


De som känner mig väl vet hur mycket jag diggar tv-spelet "Silent Hill 2". Och det råkar faktiskt vara så att det var min förra flickvän som introducerade spelet för mig. Av den anledningen valde jag att infoga en rad paralleller till spelet, såsom seriens titel som är en direkt översättning av en minnesvärd interiör i "Silent Hill 2". Hela seriens handling bygger på samma koncept som spelen i "Silent Hill"-serien bär på. Kort och gott så kan man säga att det är en slags tolkning av hur det skulle se ut om jag - likt huvudpersonerna i spelen - skulle komma till Silent Hill. Sådana här saker skulle kanske vara roligare för läsaren att upptäcka själv, men jag kan inte hålla mig.

Jag är nöjd med slutresultatet, och det är skönt att serien blev klar. Jag började teckna på den i våras, och det är en rad anledningar som ligger bakom det faktum att det tog så lång tid att göra klart den. Obehaglig muskelvärk i armar och axlar, stress över bostad och framtid, allmän ångest, "O.C." samt sommar och vänner och rusdrycker. Jag tecknade sju av femton sidor på fem dagar när jag flyttade ner till Malmö för snart två veckor sedan. Först när man är ensam lyckas man få saker gjorda! Jag har skickat iväg serien till lite olika ställen i hopp om publicering. Den är lite väl lång för såna förhoppningar kanske, men vi får väl se hur det går. Nu ska jag glida vidare över till nästa projekt. Och nya "Zero Days"-sidor kommer inom kort!

2 kommentarer:

robin_hintze sa...

Fan vad taggad jag blev! Blev det något?
Zero updates?! Nice ;)


P.s. Gör så man kan kommentera utan att behöva Google-konto eller dylikt

// Random Umeå

Robin Larsson sa...

Kul att höra, Hintze! Har stora planer.
Fanzinet ska bli klart till höstlovet har jag bestämt!